frá Fuglatorgi - IJslandse Honden

Verzorging


De IJslandse Hond is een zeer schone hond die zichzelf regelmatig poetst. Een echte wasbeurt is zelden nodig.
Na een boswandeling kan de hond er vreselijk uit zien maar als hij droog is schudt hij alles weer van zich af en is weer schoon. Ze hebben geen “hondenlucht” bij zich. Eén keer per week licht borstelen is voldoende. Als de hond in zijn/haar verhaarperiode is moeten de losse haren wel grondig met een borstel of kam worden verwijderd.
De nagels van de wolfsklauwen moeten regelmatig worden geknipt. Deze nagels komen bij het lopen niet op de grond en kunnen dus niet slijten. Ze groeien krom waardoor de hond kan blijven haken en de klauwen kunnen inscheuren. De wolfsklauwen zijn een raskenmerk en mogen daarom niet zomaar worden verwijderd! Goed kort houden van deze nagels is noodzakelijk om problemen te voorkomen.

Hoewel de IJslandse Hond door zijn dubbeldikke vacht heel goed bestand is tegen extreme koude, warmt hij zich graag in het zonnetje. Geef hem daarom de gelegenheid zelf een keuze te maken. Houdt bij hoge temperaturen een schaduwplekje voor hem vrij. Veel IJslanders weten een zwembadje in de tuin wel te waarderen.

De IJslandse Hond is een gezonde hond. Een goed verzorgde hond komt zelden bij de dierenarts en behoudt tot op hoge leeftijd zijn vitaliteit. Leeftijden van 15 tot 18 jaar zijn geen uitzondering voor dit ras. Het belangrijkst blijft beweging!!

uiterlijk

Skjalla tijdens haar halfjaarlijkse verhaarperiode.
Deze berg is van slechts één borstelbeurt.
Houdt u rekening met de hoeveelheid haar die een IJslander in deze periode verliest.
Kunt u niet tegen dwarrelende haren in huis dan is de IJslandse Hond niets voor u.