frá Fuglatorgi - IJslandse Honden

Vanaf 1992 tot heden…

2021

2020

 • In december werden de meiden loops. Inmiddels had ik besloten behalve Sunna, ook Blida nog een keer te laten dekken. Haar eerste nest 6 jaar geleden waren prachtige pups waarvan we Sámur twee keer hebben gebruikt als vader voor de pups van Sunna. De eigenaren van de reu in Duitsland zagen zo’n dubbeldekking ook wel zitten. We zijn Alvar op gaan halen in Duitsland en hij heeft een week bij een vriendin gelogeerd. Na de dekking, precies op beide kerstdagen, hebben we hem terug gebracht. Dit worden de laatste nesten van Sunna en Blida. En voorlopig voor mij ook.
 • In augustus ben ik de reu van mijn keuze voor Sunna gaan bekijken in Duitsland. Heerlijke hond die het meteen heel goed kon vinden met Sunna (en Dista, want zij was ook mee). Totaal niet opdringerig, een echte gentleman. Geen blaffer en hij liet zich tijdens een wandeling in het bos niet provoceren door een andere reu. Het lijkt een hond met een heerlijk stabiel karakter, precies wat ik zocht en hoopte te vinden.
 • Het plan was om Brýja in het voorjaar te laten dekken, maar corona gooide roet in het eten omdat de reu in het buitenland zit. We hadden maar één kans, want in juli werd ze 5 jaar en daarna mocht ze niet meer gedekt worden voor een eerste nest. Helaas geen nest voor Brýja dus. De mensen op de wachtlijst moeten helaas langer wachten maar willen dat gelukkig ook.

2019

 • Op 3 januari worden de pups van Sunna’s tweede nest geboren. Vader is wederom Sámur omdat de pups van het eerste nest uitgroeiden tot mooie, zelfstandige honden met super stabiele karakters! We werden verblijd met maar liefst 7 pups, 5 reuen en 2 teven. En het grappige aan dit nest, ze worden op 1 na allemaal geplaatst bij mensen die al eerder een hond van mij hadden.

2017

 • Op 6 mei 2017 wordt het eerste nest van Sunna geboren. Vader is Sámur, zoon van Blida. Alles gaat goed en we worden verblijd met 3 teefjes en 2 reutjes. Deze keer weer een zorgeloze tijd, de pups zijn sterk en groeien goed en ook met Sunna gaat het fantastisch. We genieten dubbel omdat ze door het mooie weer ook heel veel buiten kunnen zijn.

2015

 • 19 juli 2015 worden de pups van Glanna en Amur geboren, 4 reutjes en 3 teefjes. Helaas moeten we op dag 4 afscheid nemen van Fenja en Kappi. Van dit tweede en laatste nest van Glanna besluit ik beide teefjes te houden. Dista blijft bij mij wonen. Brýja gaat naar een vriendin waardoor ik haar meerdere keren per week zie.
 • 11 januari 2015 worden de pups van Blida en Dúx geboren, 3 reuen en 2 teefjes.

2013

2012

 • Op 26 november worden de pups van Glanna en Dano geboren, 4 teefjes en 3 reutjes. Een positieve afsluiting van een jaar met helaas als dieptepunten het verlies van Grímur en Skjalla, maar ook positieve kanten als de komst van Mýsla, Blida en de pups van Glanna. Van dit nest blijft Sunna hier wonen.
 • Op 8 november 2012 is Skjalla overleden. De laatste van mijn 3 musketiers waar ik zoveel jaren mee heb samengeleefd, zoveel mee heb beleefd en die mij zo vreselijk veel hebben gegeven en geleerd. Glanna, op dit moment drachtig, blijft samen achter met Blida. Een hechte roedel van 3 honden verliezen in nog geen anderhalf jaar is een bijna onmogelijke opgave…
 • Op 7 september 2012 komt Blida samen met haar broertje vanuit Finland aan op Schiphol. Ze is geboren op 5 juli 2012, zes dagen voor Grímurs overlijden. Blida blijft bij mij wonen. Haar broertje Amur is naar kennissen gegaan.
 • Op 11 juli 2012 is Grímur overleden, Skjalla en Glanna zijn nu nog maar samen. Van vier naar twee honden in nog geen 14 maanden is zwaar.
 • Op 13 april 2012 is Mýsla vanuit Finland naar Nederland gekomen. In Finland gelden strengere gezondheidseisen dan hier en daarom was mijn keus om een pup uit Finland te importeren snel gemaakt. Mýsla woont bij vrienden van mij in Zeeland. In 2015 krijgt Mýsla haar eerste nest.

2009 – 2011

 • Van Disa’s eerste nest (11 december 2009) heb ik Glanna gehouden. Glanna woont bij mij.
  Hopelijk kan ook Glanna straks een belangrijke bijdrage leveren aan de Nederlandse populatie vanwege haar genetische achtergrond. Zij heeft zowel aan haar moeders kant als aan haar vaders kant reuen uit de kleinste familiegroepen (O en P) op IJsland. Een bijzondere genetische achtergrond dus.
  Glanna’s nesten: 26 november 2012 en 19 juli 2015
 • Op 20 mei 2011 overlijdt Gúdrun op 14,5 jarige leeftijd, waardoor Skjalla, Grímur en Glanna met zijn drieën overblijven.

2008

 • Iduna heeft op 30 oktober 2008 een nest gehad en is daarna ‘met pensioen’ gegaan.

2006

 • Valli heeft op 26 maart 2006 zijn eerste nest gehad met Kella frá Gull Lyklinum, nestzus van mijn Skjalla. Van dit nest heb ik Iduna gekregen. Iduna woont bij vrienden in Veenendaal, samen met Vaskur.
 • Voor Disa, nestzus van Iduna, werd een nieuw thuis gezocht toen ze 9 maanden oud was en daarom kwam ze bij mij in december 2006. Ze heeft hier 8 weken gewoond maar vanwege spanningen tussen haar en Skjalla heb ik besloten Disa bij vrienden in Groningen te laten wonen.
  Disa heeft 3 nesten gehad, in 2009, 2011 en 2013.

2002

 • In augustus 2002 heb ik een IJslandse reu geïmporteerd, Valli (voluit Töfra-Hvutti Valtýr). Valli’s vader komt uit een hele kleine familiegroep op IJsland en is allspori (dubbele wolfsklauwen aan alle 4 benen). Valli komt van Monika Karlsdóttir van Kennel Töfra op IJsland.
  Valli woont niet bij mij, maar bij een gezin in Zaandam waar hij alle aandacht krijgt die hij nodig heeft.

2000

 • Helaas was het plezier om mijn drietal van korte duur. Juli 1999 overleed Kvika op 12,5-jarige leeftijd. Op dat moment was Gúdrun 3 weken drachtig. Hoewel ik veel plezier had met de puppen wierp het verlies van Kvika toch een schaduw over deze tijd. Omdat ik nog teveel verdriet had om Kvika en het ook niet eerlijk voelde besloot ik geen pup aan te houden.
 • Maar wat ik eerst niet wilde, gebeurde later toch. Ik kreeg er alsnog een derde hond bij. Eén van Gúdruns puppen, haar zoon Grímur, kwam door omstandigheden bij mij terug toen hij 9 maanden oud was en is niet meer weggegaan.

1997 – 2000

 • Mijn wens voor een pup ging in vervulling toen Gúdrun januari 1997 bij mij kwam wonen. Kvika was toen al 10 jaar. De kans was natuurlijk groot dat Gúdrun alleen achter zou blijven en toen ik dan ook in de gelegenheid kwam om er een tricolor teefje bij te kopen heb ik dat gedaan. Zo maakte Skjalla eind maart 1998 mijn trio compleet.

1996

 • Boomer overlijdt dit jaar. Kvika had, net als ik, veel moeite met het verlies van Boomer en bijna een jaar na Boomers overlijden wist ik dat ik er toch weer een IJslander bij wilde. Na twee wat oudere honden in mijn gezin te hebben opgenomen wilde ik ditmaal het liefst een pup. De liefde voor dit ras groeide en ik las alles wat er maar beschikbaar was over de IJslandse Hond.

1992 – 1993

 • Mijn eerste IJslander, Boomer, vond ik in 1992 in het asiel waar hij voor de 2e keer was terechtgekomen. Ondanks zijn voorgeschiedenis en het weinige positieve nieuws wat mij over hem werd verteld (hij was o.a. blijvend mank nadat hij niet werd behandeld na een aanrijding met een auto en hij was een hardnekkige wegloper) was het liefde op het eerste gezicht tussen mij en Boomer. Ik wilde hem graag nog een kans geven en besloot de gok te wagen.
 • Hij bleek een geweldige hond, die met geduld en vertrouwen in enkele weken tijd veranderde in een fantastische hond die nooit meer wegliep.
  Eén is maar alleen en vooral als gezelschap voor Boomer (maar ook omdat ik inmiddels verslingerd was geraakt aan het ras) ben ik op zoek gegaan naar weer een volwassen IJslander.
  Zo kwam in 1993 Kvika bij mij wonen. Kvika had 2 nestjes gehad bij haar vorige eigenaar en mocht met “pensioen”. Kvika was geen “probleemhond” zoals Boomer en het wennen aan haar nieuwe huis en gezin ging snel.